Möjligheten i sverige för utbildning av assistanshundar är via föreningarna SoS ,Fna och Sollefteå hundskola.
Om man utbildar sin hund själv och med delvis hjälp av instruktör från SoS eller FNA så ligger priset för denna hjälp mellan 30 och 50.000:-Därtill kommer allt som hundägaren även  skall stå för, hundinköp,veterinärsbesiktning,röntgen höfter,ögonlysning,vaccinationer,kastrering,resor till o från alla träningspass under ca 1års tid,resor och boende till antagningsprov á 1 vecka,dito för examinering och inköp av täcke.


På sollefteå är kostnaden ca 200.000:- då är allt inkl.du tränar inte och köper inte in  hunden själv utan den levereras då färdigutbildad,du får en veckas samträning i sollefteå för att lära känna hunden vid val av rätt individ,när sen hunden är färdig kommer tränare och hund hem till dig och sammmanför alla hjälper mm, en träff till i sollefteå med en veckas samträning mm. Dock är det inga statliga eller landstingsbidrag som ges till detta i Sverige.


Så här får andra länder sina servicehundar , det är bara Sverige som inte har denna möjlighet.Det gör att alla som har behov av denna form av hjälpmedel inte kan ta del av det, då de inte kan pga funktionshindret  att träna sin egen hund till för ändamålet. behovet finns dock för många.
Först då vi i Sverige kan få igenom Servicehundarna(assistanshundar) till att klassas som hjälpmedel kan det bli möjligt att få  bidrag till  införskaffandet av assistanshund, tills dess står var och en som privatperson för alla kostnader.

Skk har nu en insamligsfond för utbildning av assistanshundar.Genom den kan sedan funktionshindrade ansöka bidragsdel för utbildning av tex. servicehund. 

 

 

Alice, som egentligen heter Spårlinas Nina Cerutti, kommer från en kennel i Småland (finns en länk här på min sida till deras kennel) och köptes in av Sollefteå hundskola för att i första hand prövas som ledarhund. Efter genomgångna tester och utbildning visar det sig att Alice inte har det rätta "draget". En ledarhund ska ligga på i selen o leda sin förare framåt.

Men Alice är inte den typen utan en foglig o inte det minsta dragig hund. Tur var väl det för istället så prövades hon till att bli sk. servicehund till mig !

Att hon inte drar passar mig alldeles utmärkt eftersom jag inte orkar hålla emot med mina armar pga mitt funktionshinder.

Från det jag fick veta att jag skulle få en utbildad hund från sollefteå, så tog det två år innan Alice o jag träffades. En LÅNG väntan !

Alice blev min genom insamling som väldigt många bidrog till. Tack vare alla snälla o omtänksamma människor har jag idag Alice till min hjälp o bästa vän.

Sollefteå hundskola har haft ett projekt som har utbildat rehab hundar, dessa hundar har varit till stor hjälp för tex trafikskadade i sin rehabilitering. Detta var ett projekt genom Landstinget Västernorrland som tyvärr rann ut i sanden. Det utbildades ca 15 hundar som idag finns i tjänst.

TACK till Sollefteå hundskola som sponsrat och utbildat Alice till mig.
 

TACK  till DOGGY som sponsrat mat till Alice under flera år framåt.

TACK  till Folksam som sponsrar med lägre  årspremie på försäkringen

TACK alla snälla människor som sponsrat mig på olika sätt!

TACK till min bror Conny  och min mamma som hjälpt mig göra denna hemsida!

 

 

Till startsidan.